Ex regele Mihai – erou naţional ?

Public pe blogul meu acest articol care suține afirmațiile mele referitoare la discursul Ex-Majestății Sale Ex-Regele românilor Mihai I. Nici un comentar în plus. Lucrurile sunt suficient de clare.

Ex regele Mihai – erou naţional ?

Published By Remus Tanasa On Friday, November 4th 2011. Under Istorie Tags: 23 august 1944, Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu, monarhie, regele Mihai

O precizare necesară: nu sunt pro sau anti monarhist şi nu sunt pro sau anti băsist. Sunt pro România şi am depus un jurământ de credinţă faţă de aceasta, ce prevede inclusiv sacrificiul suprem, jurământ pe care îl consider valabil şi în prezent. Am asistat de curând la o propagandă monarhistă cum nu s-a mai petrecut în România de la perioada dictaturii carliste până în prezent. Sunt de acord şi mi se pare normal ca fostul rege al României să fie felicitat cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, să i se ureze sănătate şi toate cele bune, dar de aici şi până la umplerea, aproape peste limite, până la saturaţie, a spaţiilor de emisie ale unor televiziuni, zile la rând, pe aceast subiect, consider că a fost prea mult. Şi atunci când este prea mult se ajunge şi la exagerări şi penibilităţi ! În zilele respective am auzit, între altele, şi expresii de genul că fostul rege este un erou naţional şi că istoria încă nu cuprinde în paginile sale adevărul despre fostul rege şi ca atare acest capitol ar trebui rescris. Este foarte adevărat că istoria oficială nu a prezentat, până în prezent, întregul adevăr şi este imperios necesar ca în viitor manualele şcolare şi tratatele de istorie să prezinte adevărul aşa cum a fost. În acest sens să facem un scurt recurs la istorie şi să consemnăm pe linia respectării adevărului istoric, potrivit documentelor istorice de arhivă, fără a intra în detalii, numai două dintre aceste adevăruri :

– actul de la 23 august 1944 asumat de fostul rege a însemnat, potrivit tuturor normelor şi practicilor militare de război, capitularea necondiţionată a României ! Urmarea imediată a fost luarea ca prizonieri de război a trupelor române, de pe întreg frontul de est, de către armata sovietică, cca.180 000 de soldaţi, care au fost închişi în lagărele sovietice şi de unde, cei mai mulţi, nu s-au mai întors niciodată în România, pierderea a 50% din totalul diviziilor care luptau în acel momemt pe frontul respectiv, deportarea a peste 20 000 de români şi 70 000 de români de origine germană. De altfel, foarte mulţi istorici, oameni politici, consideră capitularea necondiţionată înaintea semnării unui armistiţiu de către fostul rege ca fiind cauza ce a dus la pierderea oricărei baze juridice şi morale pentru spijinirea apărării intereselor naţionale ale României la acel moment. Ca atare, mulţi dintre aceştia susţin că a fost o gravă eroare politică sau înaltă trădare! Unii istorici militari, şi nu numai, chiar cataloghează momentul 23 august ca fiind actul prin care un rege îşi preda armata duşmanului! La fel, între militarii străini care au deţinut funcţi de comandă importante, Allen Brootie, Şeful Marelui Stat Major al Armatei britanice, susţine că prin actul regelui Mihai de la 23 August 1944, România a deschis larg porţile sovieticilo,r contribuind direct la ocuparea Europei de Est !;

Pentru cei interesaţi să ştie cât mai în amănunt adevărul despre actul fostului rege de la 23 august 1944 este indicat să fie consultată şi lucrarea „Operation Autonomous” ce cuprinde memoriile lui Ivor Porter, ofiţer de informaţii al Serviciului de Operaţiuni Executive Britanic, la acea dată.

– Decretul regal nr.1850/10 oct.1944, care a avut ca principal scop epurarea armatei române. În baza acestui decret au fost daţi afară din armată, arestaţi şi condamnaţi ofiţeri şi generali care luptaseră inclusiv pe frontul de vest şi participaseră la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei ! Şi în acest caz unii istoricii consideră că prin decretul respectiv al fostului rege Mihai s-a realizat decapitarea Armatei Române, începutul bolşevizării acesteia şi că s-a dat o lovitură teribilă sistemului naţional de apărare al României. Atunci au fost desfiinţate şi unităţile militare româneşti ale vânătorilor de munte, armă de elită a armatei române, care săvârşiseră atâtea fapte de eroism pe fronturile de război! Ca o ironie a sorţii, fostul rege a depus jurământul militar, ca sublocotenent, la o unitate de vânători de munte. În locul celor epuraţi, în baza acestui decret regal, au fost introduşi în armata română membrii diviziei „Tudor Vladimirescu”, constituite anterior pe teritoriul sovietic, şi ai căror membrii erau pro sovietici! Mulţi dintre militarii români luaţi prizonieri de sovietici şi care au refuzat să se înroleze în Divizia „Tudor Vladimirescu” au fost transformaţi în adevăraţi sclavi şi forţaţi să muncească în minele de fier şi uraniu, în condiţii de neimaginat! Cei mai mulţi au murit acolo !!! Extrem de puţini s-au mai reântors în România în anii 1954 – 1956;

Totodată, se pot spune foarte multe adevăruri şi în baza a ceea ce au povestit cei puţini întorşi din gulagul sovietic, copiilor şi nepoţilor lor, şi care au rămas mărturii peste timp, ce oricând pot fi confirmate. Personal am avut ocazia să cunosc un asemenea om când avea o vârstă înaintată şi era extrem de bolnav. Prefer să nu reproduc cuvintele sale referitoare la cel pe care îl considera direct răspunzător pentru iadul în care ajunseseră el şi ceilalţi militari români luaţi prizonieri pe frontul de est.

Numai şi din aceste două motive enunţate nu îl pot considera pe fostul rege Mihai un erou naţional. Nu pot face acest lucru nici ca istoric , nici ca militar, nici ca român!

Colonel (r) prof. Claudiu Aiudeanu

P.S. Este total eronat, atunci când se face referire la ultimul rege al României, să se spună „regele Mihai”. În acest mod i se spunea când România era regat. În prezent, România este republică şi nu mai are nimic de-a face cu monarhia, aşa încât corect este să i se spună „ex regele „ sau „fostul rege”!

Lasă un comentariu